Επειδή ξεχνάμε…

Επειδή ξεχνάμε…


του Θεμιστοκλή Συμβουλόπουλου

Επειδή ξεχνάμε:

26 Ιανουαρίου 2010. Δηλαδή τέσσερις μήνες πριν που οι αγορές σταμάτησαν να δανείζουν το ελληνικό δημόσιο και ταξιδέψει ο ΓΑΠ στο Καστελόριζο κηρύσσοντας επίσημα χρεοκοπία.

Εκδίδεται 5ετές ομόλογο αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 20 Αυγούστου 2015. Ονοματική αξία 8 δις ευρώ με επιτόκιο 6,30%. Τότε όλοι ζητωκραύγαζαν!!

-Ναυτεμπορική 25/1/2010: «Το βιβλίο προσφορών έφτασε τα 25 δισ. ευρώ, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία που είχαμε ποτέ από πλευράς προσφορών», δήλωσε στο Reuters ο κ. Σπύρος Παπανικολάου, προσθέτοντας ότι «θα αντλήσουμε 8 δισ. ευρώ από την έκδοση».

Εν τω μεταξύ, αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης Moody’s δήλωνε τότε στην Reuters Insider TV ότι η ισχυρή ζήτηση για το 5ετές ελληνικό κοινοπρακτικό ομόλογο επιβεβαιώνει ότι η χώρα θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες φέτος.

-Moody’s: «Ήταν πολύ σημαντικό να πάει καλά αυτή η έκδοση. Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι η Ελλάδα σίγουρα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το χρέος της το 2010», ανέφερε η Sarah Carlson, επικεφαλής αναλύτρια της Moody’s για την Ελλάδα.

Financial Times εκείνη την ημέρα: «Ο διεθνής συναγερμός για την κρίση χρέους στην Ελλάδα υποχώρησε τη Δευτέρα, όταν οι επενδυτές συνέρρεαν για να αγοράσουν την πρώτη για φέτος έκδοση ομολόγων της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια ένδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει λιγότερα προβλήματα από ό,τι αναμενόταν για την εκπλήρωση των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της. Οι επενδυτές τοποθέτησαν περίπου 20 δις € σε παραγγελίες για το πενταετές ομόλογο σταθερού επιτοκίου, τέσσερις φορές περισσότερο από ό, τι η κυβέρνηση είχε υπολογίσει

Αλλά παρ’ ότι η χρεοκοπία όπως οι περισσότεροι θυμόμαστε ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη, το ελληνικό δημόσιο ξαναβγήκε στην ρούγα στις 4 Μαρτίου 2010 με δεκαετές αξίας 5 δις ευρώ και επιτόκιο 6,25%. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 15 δις ευρώ. Ξανά μανά πανηγύρια.

-Ναυτεμπορική 7/3/2010: «Σε ό,τι αφορά στις λεπτομέρειες έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η Ελλάδα αργά αλλά σταθερά ανακτά την αξιοπιστία της, προσθέτοντας ότι η χθεσινή έκδοση 10ετών τίτλων προσανατολίστηκε κατεξοχήν σε μακροπρόθεσμους επενδυτές.»

Dow Jones Newswires 4/3/2010: «Η προσφορά έδειξε ότι η εμπιστοσύνη επέστρεψε στην ελληνική αγορά ομολόγων», ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 7/3/2010. «Είναι μια πολύ καλή εξέλιξη. Όλοι αναπνέουν με μεγαλύτερη ευκολία τώρα».

Όλοι τότε πανηγύριζαν με την κυβέρνηση να υπόσχεται άλλες δύο με τρείς εξόδους στις αγορές και την πλήρη ανάκτηση της αξιοπιστίας της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Αντί αυτού παρακολουθήσαμε στις 23 Απριλίου το γνωστό θέατρο Καστελορίζου.

Το 2014

 
Αλλά και 4 χρόνια μετά στις 11/4/2014 και επί κυβερνήσεως Σαμαροβενιζέλου το ελληνικό δημόσιο ξαναβγήκε στις αγορές με ομόλογο αξίας 3 δις ευρώ και επιτόκιο 4,95%. Τι έλεγαν τότε οι αξιόπιστοι γνώστες επί του ζητήματος;

Bloomberg: Η ζήτηση υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ

H απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε στο 5,9%, έχοντας φθάσει την Τετάρτη και στο 5,8%, καθώς η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η ζήτηση για την ελληνική έκδοση υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ με τον αριθμό των εντολών αγορών να είναι μεγαλύτερος από 550.

Βήμα: «Η έξοδος στις αγορές είναι καταλυτική για την ελληνική οικονομία και αυτό θα αποδειχθεί σε 2-3 μήνες». Με αυτή τη φράση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) εξέφρασε την Τετάρτη αισιοδοξία για τη συνολική αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα το οποίο αρχίζει από τις αγορές και αναμένεται ότι θα επηρεάσει σύντομα την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών.

Θετικό σήμα έδωσαν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης οι πληροφορίες για προεγγραφές άνω των 16 δισ. ευρώ, οι οποίες αν επιβεβαιωθούν σημαίνουν ότι υπερκαλύπτεται πάνω από 6 φορές το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που ζητεί το ελληνικό Δημόσιο.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί ορισμένους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και κάτω από το 5%.

Citigroup: Στην 9σέλιδη έκθεση της με τίτλο “Two Years After the Biggest Sovereign Debt Restructuring in History” (Δύο χρόνια μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία), η Citigroup δίνει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι πάρα πολύ κοντά στην επανάκτηση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση από την αγορά, μόλις δύο χρόνια μετά την ιστορική αναδιάρθρωση του χρέους της.

Αυτό μπορεί να εκλαμβάνεται ως εξαιρετική ανάκαμψη.

Και ως αποκορύφωμα να τι έλεγε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Σαμαρά:

«ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014
Η Ελλάδα έκανε σήμερα ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση.
Μετά το Πρωτογενές πλεόνασμα, που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετυχαίναμε φέτος, μετά τη διανομή του πλεονάσματος, που θα δοθεί σε ένα μήνα, και θα προσφέρει ανακούφιση σε ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, σήμερα βγήκαμε στις διεθνείς αγορές!
Η υποδοχή του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία:
Ζητήσαμε 2,5 δισεκατομμύρια, μας προσέφεραν πάνω από 20, με επιτόκιο κάτω από 5%! 4,75%! Ενώ όλα τα επιτόκια του ελληνικού δανεισμού, βραχυχρόνια και μακροχρόνια υποχωρούν συνεχώς, εδώ και μέρες. Και τώρα πέφτουν ακόμα περισσότερο…
Και με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων επενδυτών -μεγάλων και μικρών- απ’ όλο τον κόσμο στη ζήτηση του νέου ελληνικού ομολόγου.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι διεθνείς αγορές πλέον εκφράζουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της Ελλάδας, γιατί σε αυτό το μέλλον επενδύουν. Την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να βγει από την κρίση, και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι πολλοί πίστευαν ως πρόσφατα».

Μια απλή σύγκριση με τις τωρινές δηλώσεις κυβέρνησης, οίκων αξιολόγησης και όλων των συστημικών μέσων ανά τον κόσμο αρκεί για να κατανοήσει και ο πιο άσχετος το νέο παιχνίδι χρεοκοπίας που παίζεται εις βάρος της χώρας, δηλαδή εις βάρος του γνωστού υποζυγίου. Του Έλληνα φορολογούμενου.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο