Ο «προοδευτικός» χώρος έχει αποχαιρετήσει οριστικά την νέα γενιά…

Ο «προοδευτικός» χώρος έχει αποχαιρετήσει οριστικά την νέα γενιά…


του Μανόλη Μούστου*

Πολλά σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα τελούν υπό κατάληψη για την Μακεδονία. Πολλοί αριστεροί (κυβερνώντες και εξωκοινοβουλευτικοί), αντιεξουσιαστές και γενικώς «προοδευτικοί» βλέπουν πίσω από τις καταλήψεις των μαθητών ακροδεξιό δάκτυλο.

Καταρχάς, είναι πολύ προβληματική η δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών οργανώσεων μέσα στα σχολεία. Δεν μπορεί η νέα γενιά να ποτίζεται με το δηλητήριο του φασισμού και του εθνικισμού, ενώ θα έπρεπε να πρωτοστατεί στον αγώνα για Δημοκρατία και Προκοπή.

Όμως, εδώ ξεκινάνε τα ερωτήματα…

Δεν μπορεί η αριστερά να απαξιώνει οποιαδήποτε κινητοποίηση που «δεν ελέγχει» ή δεν συμφωνεί, ως υποκινούμενη. Κι αυτό την στιγμή που οι δικές της διαμαρτυρίες συνιστούν πάντα «οργή λαού» και «αυθόρμητο μαζικό ξεσηκωμό». Λες και ο μαθητής που τα έχωσε στον Γαβρόγλου, πριν δύο μήνες μέσα στο γραφείο του, απαγγέλοντας ένα κατεβατό για «απαξίωση των πτυχίων, διάλυση της δημόσιας παιδείας, ντιρεκτίβες της ΕΕ και νομοσχέδιο που θα μείνει στα χαρτιά» ήταν ένας απλός έφηβος που δεν είχε καμία απολύτως σχέση με κάποια αριστερή οργάνωση.

Στην μία περίπτωση (που δεν μας συμφέρει) οι μαθητές είναι πρόβατα που τα καθοδηγεί ένας χρυσαυγίτης ενώ στην άλλη οι μαθητές κατάλαβαν «ταξική τους θέση» και έφτιαξαν αυθόρμητα πανό με αντι-ΕΕ περιεχόμενο.

Είναι ντροπή η αριστερά να μετέρχεται φρασεολογία που ταιριάζει στις αστικές καρασυντηρητικές δυνάμεις. Ποιος ξεχνάει την απαξίωση των συστημικών ΜΜΕ κάθε φορά που ο κόσμος ξεσηκώνεται; Τις πλατείες τις έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, τις μαθητικές καταλήψεις η ΚΝΕ ή η στρογγυλή τυρόπιτα, τον Δεκέμβρη του 2008 πράκτορες της CIA και ο πλανήτης «Εξάρχεια».

Και τέλος πάντων, από πού και ως πού μία κατάληψη με πανό «Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία» χαρακτηρίζεται εθνικιστική και χαρίζεται έτσι εύκολα στους φασίστες;; Γιατί όποιος διαφωνεί με την άθλια και νατοϊκή συμφωνία των Πρεσπών, είναι φασίστας και εθνικιστής; Πάτε καλά;

Φαίνεται ότι ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα υπάρχει ανάμεσα στους μαθητές ένα ιδιαίτερα αναπτυγμένο πατριωτικό υγιές συναίσθημα. Οι μαθητές δεν είναι πρόβατα ούτε χαζοί.
Βλέπουν τους γονείς τους να μένουν χωρίς δουλειά.
Βλέπουν ένα μέλλον μαύρο για τους ίδιους και τους φίλους τους.
Βλέπουν μία χώρα να διαλύεται και να ξεπουλιέται στο γιουσουρούμ των Διεθνών Αγορών.

Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, αναζητούν Νόημα. Οι έφηβοι αποτελούν κατεξοχήν την γενιά που θα δοθεί με μεγάλη αυταπάρνηση για έναν Σκοπό που αντιλαμβάνεται Ιερό. Σε αντίθεση με όλους εμάς τους «μεγαλύτερους» που έχει προλάβει να μας έχει χαμηλώσει τα φτερά (σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό) το σύστημα του ατομισμού και του ωφελιμισμού.

Πάνω σε αυτήν την πραγματικότητα, πολλές δυνάμεις με σωβινιστικό χαρακτήρα κάνουν δουλίτσα.

Το θέμα είναι πού βρίσκεται η Αριστερά;

Συκοφαντεί τους μαθητές, χαρίζει το εθνικό ζήτημα στους ακροδεξιούς και σε πολλές περιπτώσεις ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα για να κλείσουν οι καταλήψεις (!!!)

Η Αριστερά στο σύνολο της έχει εγκαταλείψει το εθνικό ζήτημα και με μεγάλη χαρά έχει παραχωρήσει έννοιες όπως Ελλάδα, Πατρίδα, Εθνική Κυριαρχία, Έθνος στους φασίστες.

Η Αριστερά του μαρξιστικού «Η πάλη του προλεταριάτου ενάντια στην αστική τάξη, αν όχι στο περιεχόμενο, στη μορφή είναι κατ’ αρχήν εθνική».

Η Αριστερά του Άρη, του Λαμπράκη, του Μανόλη Γλέζου.
Η Αριστερά του Πολυτεχνείου και της αιματοβαμμένης ελληνικής σημαίας του.

Αυτή η Αριστερά έφτασε σήμερα να μιλάει για Διεθνισμό αλλά να εννοεί τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και να ταυτίζει τον Πατριωτισμό του λαού με τον σωβινισμό των φασιστών.

Δυστυχώς, όπως στρώνει κανείς έτσι κοιμάται…

*από τη σελίδα του αθρθρογράφου στο f/b

 

 

Ένα σχόλιο

  • By Μαρκέλα on 26 Νοεμβρίου 2018

    Απάντηση

    Το πρόβλημα της Αριστεράς είναι ξεκάθαρο.Δε θέλει να βγάλει τα καστανα απ’ τη φωτιά.Δε θέλει να μπει μπροστά στην πάλη των λαών.Γι’ αυτό εφευρίσκει γελοίες προφάσεις,που δε στέκονται λογικά από πάνω μέχρι κάτω,όπως η διαστρέβλωση των εννοιων εθνικισμός,λαθραίος,εθνική κυριαρχία κ κυριαρχικά δικαιώματα (είναι δήθεν πολύ “αστικά”) ,θεμελιακά ανθρώπινα δικαιώματα (συμπεριλαμβάνεται δήθεν κ η μετανάστευση,με το 1τσι θέλω κ μπουκάρω όπου θέλω),”ξενοφοβία” (δήθεν παθολογικός κ αναίτιος φόβος”) κ.α. Και το μόνο που αγνοούν,είναι η παναρχαιη κ υπέρτατη αξ1α από την απαρχή της συγκρότησης των πρώτων κοινωνιών: “Υπέρ βωμών κ εστιών” κ “αμύνεσθαι περι πάτρης”.

Αφήστε ένα σχόλιο