Η αβάσταχτη ελαφρότητα του μείναι

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του μείναι

του Θανάση Καρτερού

Ορθώς το ψάχνουν όλοι οι ειδικοί και μη ειδικοί ποιος βουλευτής και τι θα ψηφίσει στην επικείμενη διαδικασία για εκλογή προέδρου. Ποιος δηλαδή θα ψηφίσει να μας κατσικωθεί η συγκυβέρνηση με ότι αυτό συνεπάγεται, ή να πάει στο καλό και να γίνουν εκλογές, με ότι επίσης αυτό συνεπάγεται. Διότι επί της ουσίας περί αυτού πρόκειται: Αν θα συνεχίσουμε με τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Χαρδούβελη και τους λοιπούς στο σημερινό δρόμο, ή θα αλλάξουμε και κυβέρνηση, και πρόσωπα, και δρόμο.
Το ψάχνουν λοιπόν. Όλοι το ψάχνουμε. Αλλά προσοχή. Στα μαθηματικά σας επί των προθέσεων, των διαθέσεων και των αντιθέσεων, μην ξεχνάτε ένα κρίσιμο ζήτημα: Το σοβαρό έλλειμμα σοβαρότητας που χαρακτηρίζει μεγάλα τμήματα αυτής της Βουλής. Το αλλοπρόσαλλο της στάσης, όσο και το ακόμα πιο αλλοπρόσαλλο όσων αραδιάζουν για να δικαιολογήσουν τη στάση τους ουκ ολίγοι πατέρες -και μητέρες- του έθνους. Ή αν θέλετε την αβάσταχτη ελαφρότητα όχι του είναι, αλλά του μείναι.
Του μείναι, μάλιστα. Πώς θα μείνουν εν ολίγοις άλλο ενάμιση χρόνο στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Κι ας πάει και το παλιάμπελο με το κόμμα, και με τις δεσμεύσεις τους. Κι έτσι ακούς τη μπούρδα της μπούρδας για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Το έθνος, σου λένε, η ενότητα, η ομαλότητα, η συνταγματική αναθεώρηση. Βρε εσύ ήσουν κατά των μνημονίων, καταψηφίζεις τον προϋπολογισμό, και θα ψηφίσεις πρόεδρο; Δηλαδή Σαμαρά; Έτερον εκάτερον, απαντούν. Και ζητούν μάλιστα να μην τους βρίζουμε.
Κι αν έρθει ο Τσίπρας; Κι θυμώσει η ευέξαπτη τρόικα; Κι αν μας γυρίσουν στη δραχμή; Τότε τι θα πω στους ψηφοφόρους μου; Αυτά λένε, μη γελάτε. Και βρίσκονται παπαγάλοι να τα επαναλαμβάνουν σε σοβαρές υποτίθεται εφημερίδες. Η χώρα έχει φτάσει στο αμάν-αμάν, κι αυτοί ασχολούνται με τα αν και αν. Στην ουσία δηλαδή το αν που τους τρομάζει είναι ένα: Κι αν γίνουν εκλογές και δεν ξαναβγούμε; Ενώ με την εκλογή προέδρου, την έχουμε δεμένη την έδρα. Και όσο για τη χώρα, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.
Σκεφτείτε να έβγαινε πρόεδρος με τέτοια ανεμομαζώματα. Τι διαβολοσκορπίσματα θα προέκυπταν για κείνους που μας βομβαρδίζουν με την πολιτική σταθερότητα. Και τι κύρος για το πολιτικό σύστημα απέναντι στους πολίτες, αλλά και στις τρόικες….
από την «Αυγή»


Αφήστε ένα σχόλιο