«To Κρυφό σχολειό»

«To Κρυφό σχολειό»


του Νίκου Ι. Καραβέλου

Επ’ εσχάτων, παρατηρείται το φαινόμενο, με άκρως «επιστημονικό τρόπο», η Επιστήμη της Ιστορίας να μετατρέπεται σε «ιστορική εκδοχή».

Πανεπιστήμια, Σχολές, Ινστιτούτα και λοιπά ανωφελή ιδρύματα προωθούν και χρηματοδοτούν τη συγκεκριμένη μεταμφίεση.

Η Ιστορία όμως θα παραμείνει Επιστήμη είτε το θέλουν είτε όχι τα Ιδρύματα Λάτση, Νιάρχου ή Μποδοσάκη, είτε το θέλει είτε όχι ένας κουτοπόνηρος της (αντι)παιδείας υπουργός!.

Η Ιστορία θα παραμείνει Επιστήμη, με τα λάθη, τις ανεπάρκειες, τους ταξικούς διαφορισμούς των ιστορικών που τη συγγράφουν. Θα μείνει Επιστήμη κι ας λαθεύει, μήπως όλες οι επιστήμες δεν λαθεύουν;

Η Ιστορία θα είναι Επιστήμη, όπως τα Μαθηματική, η Φυσική, η Αστρονομία, η Νομική, η Ιατρική και άλλες. Επιστήμη και ταυτόχρονα Τέχνη.

Ποτέ «εκδοχή», όπως το ήθελαν οι απολυταρχίες της Ιεράς Συμμαχίας, ο φασισμός του Μεσοπολέμου και οι εμετικές νεοταξίτικες θεωρίες των αγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού.

Η Ιστορία είναι Επιστήμη γιατί μαθαίνεται, αγαπιέται, αποδεικνύεται, ανατρέπεται.

Αντιθέτως, η «εκδοχή» είναι σάβανο!.

Πρέπει, λοιπόν, αυτά να ειπωθούν.

Να η ανάγκη και πάλι για το «κρυφό σχολειό».

Θα το ξαναπούμε, μέρες που έρχονται, για μία ακόμη φορά:

«Κρυφό σχολειό» υπήρχε την περίοδο της Τουρκοκρατίας κι ας λένε ό,τι θέλουν.

Υπήρχε, όχι γιατί οι Τούρκοι απαγόρευαν τα σχολεία (κατά περιόδους συνέβαινε κι αυτό), αλλά γιατί δεν επέτρεπαν να διδάσκονται «ανατρεπτικά» μαθήματα. Το ίδιο συνέβαινε και σε όλες τις περιόδους ανελευθερίας. Όσοι ζήσαμε μαθητές επί χούντας το ξέρουμε καλά. Σχολεία υπήρχαν και τότε, αλλά τι μας δίδασκαν;

Υπό αυτήν την έννοια «κρυφό σχολειό» υπήρξε. Και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο θα υπάρχει ανελευθερία, όσο οι απαγορεύσεις θα υπονομεύουν τη γνώση.

Θα υπάρξει και τώρα καθώς σήμερα οι απαγορεύσεις πραγματοποιούνται κομψά και επικίνδυνα, μέσω πλέον της σύγχυσης! Κάθε καλόπιστος πολίτης το αντιλαμβάνεται. Τα αρνούνται μόνο οι συνωμότες και όσοι αρνούνται τις συνωμοσίες, δηλαδή οι ηλίθιοι.

«Κρυφό σχολειό» λοιπόν, για να διδάσκεται η Ιστορία ως Επιστήμη. Για να ακονίζει και να ζεσταίνει το μυαλό και τις ψυχές των ανθρώπων.

*Ο Νίκος Ι. Καραβέλος είναι δικηγόρος – συγγραφέας

 

Αφήστε ένα σχόλιο