Οφειλόμενη απάντηση στους Τόσκα – Τζανακόπουλο – «αρχηγούς» και τα παπαγαλάκια τους

Οφειλόμενη απάντηση στους Τόσκα – Τζανακόπουλο – «αρχηγούς» και τα παπαγαλάκια τους

 


Άθλιοι και κανάγιες…


του Όθωνα Κουμαρέλλα*

Αναγκάζομαι να επανέλθω στο τραγικό θέμα της τραγωδίας που ξετυλίχθηκε το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, αφού δειλά-δειλά στην αρχή η κυβέρνηση και τα απανταχού παπαγαλάκια της, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία παραπληροφόρησης. Μια επικοινωνιακή εκστρατεία προκειμένου να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες της για την τραγωδία.

Έχουν αποδυθεί σε ένα ντελίριουμ ψευδολογίας και παραπληροφόρησης με κορυφαία στιγμή την συνέντευξη τύπου των θλιβερών ανθρωπαρίων Τόσκα – Τζανακόπουλου και των φερόμενων ως αρχηγών των σωμάτων ασφαλείας. Είχαν βέβαια προηγηθεί τα «τροχιοδεικτικά» του αλητήριου Καμμένου.

Όσοι από εμάς, τους αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας, παρακολούθησαν τη θλιβερή παράσταση Τόσκα το βράδυ της Πέμπτης 26 Ιουλίου 2018, μείναμε ενεοί από την αναλγησία, το θράσος, την ηλιθιότητα, τη γραφειοκρατική αντίληψη, αλλά και την απέραντη ανικανότητα αυτών που έχουν ταχθεί υποτίθεται να μας φυλάσσουν.

Μας είπαν και μας λένε:

1. Φταίει η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί.
Όμως αντίστοιχες καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστες, για τη συγκεκριμένη περιοχή. Το γεγονός ότι ο άνεμος ήταν δυτικός, ούτε αυτό είναι σπάνιο, αν και η περιοχή είναι εκτεθειμένη περισσότερο στο βόρειο – βορειοανατολικό ρεύμα του Αιγαίου. Πυρκαγιές είχαμε στις περιοχές ανατολικά της Πεντέλης ουκ ολίγες φορές -και μάλιστα πολύ μεγαλύτερες σε ένταση και έκταση. Η τελευταία -πολύ μεγάλη- το 2009 που ξεκίνησε από το Γραμματικό για να φτάσει -δύο ολόκληρες μέρες μετά, κατακαίοντας τα πάντα στο πέρασμά της- στην Παλλήνη, με ανέμους και τότε της τάξης των 9 και 10 μποφόρ. Και τότε (κυβέρνηση Καραμανλή), περίπου τα ίδια μας έλεγαν!

Η διαφορά είναι, ότι τώρα λόγω της κατεύθυνσης του ανέμου, η πορεία της πυρκαγιάς στράφηκε προς την παραλιακή πυκνοδομημένη ζώνη. Το γεγονός της κλιματικής αλλαγής, λοιπόν, αν και υπαρκτό, καθόλου δεν ευθύνεται για την τραγωδία. Αλλά τι σημασία έχει, εάν βοήθησε και η κλιματική αλλαγή, πέραν του αποπροσανατολισμού και της αποποίησης των ευθυνών για τη διαχείριση του προβλήματος;

Διότι, ανεξάρτητα αιτίας, (μόλις μαθαίνουμε -Σάββατο 27/7 μεσημέρι- ότι συνελήφθη κάτοικος της Νταού που έβαλε φωτιά να κάψει ξερόχορτα), η φωτιά υπήρξε. Την αστυνομία, την πυροσβεστική και τις υπόλοιπες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, ακριβώς τις χρειαζόμαστε στο πρόβλημα υπό έκτακτες συνθήκες και όχι όταν οι καταστάσεις είναι φυσιολογικές.

2. Φταίει η αυθαίρετη δόμηση της περιοχής. Υπενθυμίζω μόνο, ότι αυτή η αυθαίρετη δόμηση οφείλεται στην αβελτηρία του κράτους να εντάσσει οργανωμένα στο σχέδιο περιοχές που παρουσίαζαν οικιστικό ενδιαφέρον, δηλαδή υπάρχει κοινωνική ανάγκη. Και η κοινωνική ανάγκη δεν καταστέλλεται με αυθαίρετους νόμους και εισπρακτικά μέτρα! Τη διαχειριζόμαστε σύμφωνα με την επιστήμη. Τόσο απλά! Προκειμένου, όμως να συντηρούνται υψηλές οι αξίες γειτονικών περιοχών, στις οποίες υπήρχε έντονο το ενδιαφέρον από παράγοντες φίλα προσκείμενες και διαπλεκόμενες με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ολόκληρες περιοχές όπως το Μάτι και αλλού έμειναν εγκαταλελειμμένες από οποιαδήποτε ορθολογική διαχείριση.

Κι όσες κτισμένες περιοχές εντάσσονται στα σχέδια πόλης, οι εντάξεις αυτές γίνονται «χύδην» χωρίς έστω και εκ των υστέρων να λαμβάνονται στοιχειώδεις πρόνοιες για την ομαλή λειτουργία του ήδη δημιουργημένου άναρχα οικιστικού ιστού. Γι’ αυτό υποτίθεται ότι χρειαζόμαστε το κράτος. Για να βάζει τάξη στην «αναρχία». Συνεπώς, ενώ οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων τακτοποιούν τα παράνομα μέχρι τότε κτίσματά τους πληρώνοντας στο δημόσιο ένα σωρό πρόστιμα και φόρους, το δημόσιο δεν ανταποδίδει φροντίζοντας να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές, αφήνοντας ουσιαστικά τις εντασσόμενες περιοχές στην τύχη τους. Οι εντάξεις είναι εισπρακτικού καθαρά χαρακτήρα, στερούμενες κάθε πολεοδομικής, ή άλλης ορθολογικοποίησης. Μην ξεχνάμε, ότι εάν οι δρόμοι είναι στενοί και ακατάλληλοι, το κράτος έχει το δικαίωμα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, και οφείλει να το κάνει, για να προχωρήσει σε έργα κοινής ωφέλειας και ορθολογικής πολεοδομικής λειτουργίας. Πολύ περισσότερο, σε περιοχές, όπως στο Μάτι, που τα κτίσματα δεν είναι επάνω στο δρόμο, αλλά υπάρχουν δεξιά και αριστερά πρασιές, αυλές και κήποι, άρα η αβελτηρία είναι προφανέστατη.

Στο Μάτι, λόγω της κρατικής αδιαφορίας, υπάρχει όντως ένα δαιδαλώδες οδικό δίκτυο με στενούς δρόμους και πολλά αδιέξοδα. Ποια μελέτη φρόντισε έτσι ώστε η πόλη να λειτουργήσει ορθολογικότερα; Και δεν μιλάμε για ακριβές παρεμβάσεις, αλλά για μικρές ανέξοδες, ή μικρού κόστους ρυθμίσεις, που θα έκαναν τα πράγματα αναφορικά με την ασφαλή κυκλοφορία στην περιοχή πολύ καλύτερα. Παράδειγμα η ανύπαρκτη σήμανση! Και αυτό δεν αφορά μόνο στο Μάτι.

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός συνέβη κάτω από τις εδώ και χρόνια διαμορφωμένες κακές συνθήκες και η πολιτεία όφειλε να είναι σε θέση να διευκολύνει και να προστατέψει, έστω και την τελευταία κρίσιμη στιγμή, τους κατοίκους και τους επισκέπτες στη βάση αυτών των συνθηκών, για τις οποίες ευθύνεται πρώτα η ίδια.

3. Οι «αυθαιρετούχοι» δεν είχαν φροντίσει να καθαρίσουν τις αυλές και τους κήπους τους από τα ξερόχορτα. Αυτό μόνο εν μέρει αληθεύει. Τα περισσότερα οικόπεδα των κατοίκων ήταν πεντακάθαρα. Λίγα οικόπεδα από ιδιοκτήτες που είναι μακρυά δεν ήταν καθαρισμένα. Και φυσικά όλοι οι δημόσιοι χώροι. Ποιος ευθύνεται για την καθαριότητα στους δημόσιους χώρους; Ποιος ευθύνεται στο πλαίσιο της πυροπροστασίας για τον καθαρισμό οικοπέδων αγνώστου ιδιοκτησίας, ή ανθρώπων που βρίσκονται μακρυά και δεν μπορούν να επιληφθούν; Εμείς εδώ στις περιοχές μας, γνωρίζοντας τους κινδύνους καθαρίζουμε και κάποιο από τα διπλανά οικόπεδα, αν το δούμε αφρόντιστο. Αλλά μόνον εάν είναι ανοικτό και προσπελάσιμο. Για τα υπόλοιπα η πολιτεία έχει την ευθύνη δια της πολιτικής προστασίας μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης…. Δηλαδή, τώρα, είναι σαν να ψάχνουμε να βρούμε ψύλλους στ’ άχυρα!!!

4. Υπήρξε εμπρησμός.
Και λοιπόν; Αυτό αφορά τις ανακριτικές αρχές να ψάξουν και να βρουν τον εμπρηστή, όχι τη διαχείριση του προβλήματος αφ’ ότου αυτό δημιουργήθηκε. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί σε αυτήν την εκδοχή. Η επίκληση ότι υπήρξαν δύο ταυτόχρονες εστίες φωτιάς -και αυτό είναι ένδειξη εμπρησμού- είναι απολύτως ψευδής. Και το γνωρίζουν όλοι. Η φωτιά διαχωρίστηκε σε δύο κύρια μέτωπα και ένα μικρότερο μετά το μοναστήρι του Παντοκράτορα ακολουθώντας τις φυσικές οδούς εξέλιξής της. Όπως και η ύπαρξη ύποπτου μηχανισμού. Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε πολλοί στο σημείο δεν είδαμε κάτι που να μας προκαλέσει υποψίες. Εάν μετά «των πρακτόρων η σχολή», «ανακάλυψε» κάτι; Καθόλου απίθανο. Αποδεικνύεται ότι είναι ικανοί για όλα, για να αποφύγουν τις ευθύνες τους!

Η φωτιά ακολούθησε την εξής λογική και απολύτως φυσική εξέλιξη, με βάση τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη βλάστηση της περιοχής, αφού διαπέρασε το χωριό της Νταού και φτάνοντας στο μοναστήρι του Παντοκράτωρα:
α) Από τη ρεματιά πλάι στο μοναστήρι ανάντι προς βόρεια- βορειοδυτικά (περιοχή Αγίας Μαρίνας) κατακαίγοντας και το νεκροταφείο της Νταού.
β) Από την πυκνόφυτη ρεματιά πάλι, κατάντι, ανατολικά της Καλλιτεχνιούπολης προς Αγία Βαρβάρα και
γ) Λόγω της φοράς του ανέμου δυτικά δια μέσου των λόφων του Λυρείου προς Βουτσά. Μια ήταν η εστία που ξεκίνησε η φωτιά και υπήρχε άπλετος χρόνος να αντιμετωπιστεί εκεί! ΕΑΝ!!!!!

Η τραγική πραγματικότητα

Η τραγωδία οφείλεται σε εγκληματική αμέλεια των φορέων που είναι επιφορτισμένοι να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα. Τελεία!!!

Έχει να κάνει με την εγκληματική υποτίμηση της επικινδυνότητας της φωτιάς στο σημείο εκκίνησής της. Όπως και με την παντελή έλλειψη ορθολογικού σχεδιασμού και την πενιχρότητα των διατιθέμενων μέσων.

Όμως κανείς από τους υπευθύνους κυβερνητικούς δεν μιλάει γι’ αυτά. Για τη δραματική περικοπή των κονδυλίων για δασοπυρόσβεση και πολιτική προστασία κατά 80% τα χρόνια των μνημονίων.

Κανείς δεν θα μας πει την πραγματικότητα της περικοπής ακόμα 34 εκ. ευρώ από τη δασοπυρόσβεση, μόλις την περασμένη άνοιξη για να ενισχυθεί το «πρωτογενές πλεόνασμα». Ναι, γι’ αυτό το «ματωμένο» κατά Τσίπρα -τις “ηρωικές εποχές”- πρωτογενές πλεόνασμα, που ο ίδιος ήλθε χαριεντιζόμενος με τις γραβάτες, να το υιοθετήσει και να το επεκτείνει μέχρι το 2060! Το μάθαμε από τον ξένο τύπο, που δεν έχει λόγους να το κρύψει.

Έχει να κάνει με την ηλιθιότητα των ιθυνόντων εξ αιτίας του γεγονότος, ότι ουδέποτε στο παρελθόν οι πυρκαγιές -που είναι συχνές στην περιοχή-, λόγω και των δύσκολων καιρικών συνθηκών που είναι συνήθεις, δεν κατευθύνθηκαν προς το παραλιακό μέτωπο. Ηλιθιότητα, διότι δεν ελήφθη υπ’ όψιν -εξ αρχής- η κατεύθυνση του ανέμου. Και τώρα τους φταίει η κλιματική αλλαγή. Ποιος θεώρησε τη λεωφόρο Μαραθώνος αντιπυρική ζώνη;;; Οι ίδιοι ηλίθιοι!

Συγκεκριμένα, το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς, ήταν σε οικόπεδο βορειοδυτικά των πρώτων σπιτιών του χωριού της Νταού. Δεν ήταν εμπρησμός, διότι ο επίδοξος εμπρηστής στο σημείο θα πιάνονταν στα πράσα. Εάν κάποιος ηθελημένα έβαζε τη φωτιά υπήρχαν πολλά σημεία 500 μέτρα μακρυά προς το βουνό και το ρέμα της Αγίας Παρασκευής, να κάνει τη δουλειά του ανενόχλητος και να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά.

Αιτία της φωτιάς; Αυτανάφλεξη σωρού ξερόκλαδων και λίγων σκουπιδιών λόγω των ιδιαζόντων συνθηκών που επικράτησαν για λίγο στην περιοχή (θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι, πολύ θερμοί και ξηροί).

Ναι, εδώ συναντάμε το πρώτο (χαμηλό και αφορά στην πρόληψη μόνο) επίπεδο ευθυνών.

Γιατί το οικόπεδο δεν ήταν όσο καθαρό έπρεπε; Ποιος έριξε, έστω αυτά τα λιγοστά σκουπίδια μαζί με ξερόκλαδα που βρέθηκαν εκεί; Γιατί ο δήμος Πεντέλης δεν επιλήφθηκε να καθαρίσει; Κάποιοι μίλησαν και για ένα στύλο της ΔΕΗ. Δεν μου προκύπτει, διότι ο στύλος, όπως είπε και ο Δήμαρχος της Πεντέλης ανήκε στο παλαιό δίκτυο και συνεπώς ήταν παροπλισμένος και χωρίς ρεύμα! Ας δώσει εξηγήσεις η ΔΕΗ. Ωστόσο, πάλι δεν έχει σημασία πως προκλήθηκε η πυρκαγιά. Προκλήθηκε και όφειλε να αντιμετωπιστεί! 

Έτσι, όμως πάμε στο δεύτερο, ανώτερο, και κύριο επίπεδο ευθύνης και εγκληματικής ολιγωρίας.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 4:15’ μ.μ. (4:19′ κατά την πυροσβεστική) της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018, σε σημείο εύκολο και έγινε ακαριαία αντιληπτή από τους κατοίκους και το μικρό πυροσβεστικό που περιπολούσε στην περιοχή (είμαι κάτοικος και αυτόπτης μάρτυρας). Με τη φωτιά αντιληπτή, από τα πρώτα δευτερόλεπτα που ξέσπασε, υπήρχε άπλετος χρόνος να ανακοπεί η επέκτασή της, εάν δίνονταν η μάχη έγκαιρα στην περιοχή του μοναστηριού του Παντοκράτορα, πριν περάσει μέσα από τη με πυκνότατη βλάστηση ρεματιά προς την Καλλιτεχνιούπολη και με δύο άλλα μέτωπα, προς βορρά και από τους λόφους του Λυρείου προς το πυκνό δάσος του Βουτσά.

Δυστυχώς οι επίγειες δυνάμεις παρόλο ότι έφτασαν σχετικά έγκαιρα στο σημείο ήταν μικρές, για να δώσουν τη μάχη όπως έπρεπε, και τα εναέρια μέσα εμφανίστηκαν πολύ αργότερα και αφού η φωτιά ανεξέλεγκτη πια είχε «καβαλήσει» τον Βουτσά και προσέγγιζε τη λεωφόρο Μαραθώνος. Σημειώνω, ότι ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο έφτασε στο σημείο μία ολόκληρη ώρα μετά, και τα 3 καναντέρ δύο ώρες μετά, δηλαδή μετά τις 6 το απόγευμα! Υπολογίστε το χρόνο! Δηλαδή, ουσιαστική προσπάθεια πυρόσβεσης ξεκίνησε όταν η φωτιά πλησίαζε τη λεωφόρο Μαραθώνος, αν δεν είχε ήδη φτάσει εκεί.
Στη συνέντευξη Τζανακόπουλου – Τόσκα, ειπώθηκε ότι οι πρώτες φλόγες έφτασαν στη λεωφόρο Μαραθώνος στις 6:18’ μ.μ.. Δηλαδή ομολογούν ότι πέρασαν δύο ολόκληρες ώρες ουσιαστικής απραγίας!

Αυτό το βεβαιώνουμε όλοι που παρακολουθούσαμε έντρομοι και με τη μεγίστη αγωνία την εξέλιξη της φωτιάς, ευρισκόμενοι πίσω από αυτήν, στο χωριό της Νταού (και αφού είχε κάψει ολοκληρωτικά τουλάχιστον ένα σπίτι και προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε μερικά ακόμη σπίτια του χωριού).

Τώρα όλοι διερωτώνται τι συνέβη. Αυτό που περιγράφω συνέβη. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Αφού η φωτιά πέρασε στα δάση των Βουτσάδων, δεν ήταν δυνατό να ανακοπεί με την τεράστια δύναμη και έκταση που έλαβε ούτε με δέκα αεροπλάνα (που βέβαια ποτέ δεν ήλθαν).

Το δεύτερο εγκληματικό λάθος, ήταν η ανοργανωσιά, η αδιαφορία και τελικά ο πανικός που φαίνεται να επικράτησε μεταξύ των ιθυνόντων και κανείς δεν σκέφτηκε -να προσπαθήσει τουλάχιστον- να οργανώσει την εκκένωση στο Μάτι, αφού η μάχη της πυρόσβεσης ήταν προφανές ότι είχε ήδη χαθεί, αφού δεν δόθηκε! Και αυτό δεν αφορά στους ηρωικούς πυροσβέστες, που ήσαν λίγοι και με ανεπαρκή μέσα. Και σε αυτή όμως την περίπτωση υπήρχε χρόνος. Δεν έγινε τίποτα!!!.

Απολογούμενος ο διευθυντής της αστυνομίας, χεσμένος από το φόβο του για τις τεράστιες ευθύνες που του αναλογούν, είπε ψέματα ότι δεν έκλεισε η Μαραθώνος και ότι δεν έστελναν την κίνηση από αυτήν προς το Μάτι εγκλωβίζοντας εκεί τον κόσμο. Τον διαψεύδουν οι εκατοντάδες μάρτυρες, που βεβαιώνουν, ότι διοχετεύθηκε όλη η κίνηση από τη Μαραθώνος προς τα στενά σοκάκια στο Μάτι.

Ναι δεν πιστεύω τον ευθυνόφοβο γραφειοκράτη, αλλά τους εκατοντάδες μάρτυρες του γεγονότος!

Τους πιστεύω, όπως και όλους αυτούς που εγκλωβίστηκαν αβοήθητοι, διότι δεν υπήρχε κανείς να τους καθοδηγήσει σημαίνοντας και υποδεικνύοντας τις διαδρομές προς την παραλία. Και αυτό είναι ευθύνη τόσο της αστυνομίας όσο και της παντελώς απούσας δημοτικής αρχής. Για να μη μιλήσω για την περιφέρεια.
Διότι η δυσκολία πρόσβασης στην παραλία, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μορφολογία του εδάφους. Βεβαίως επάνω στο βράχο στο συγκεκριμένο σημείο, που όλοι δικαίως ασχολούνται, μπορεί να υπήρχε φράκτης, αλλά δεν ήταν παντού έτσι. Κάθε άλλο. Διαφορετικά πως κατεβαίνουνε και κάνουμε -όλοι εμείς και χιλιάδες επισκέπτες- μπάνιο στις παραλίες της περιοχής; Από σκαλάκια στις γκρεμήλες; Όχι βέβαια! Θα μας τρελάνουν τελείως οι πάσης φύσης παπαγάλοι;

Η αλήθεια είναι κάτι παραπάνω από τραγική! Δεν υπήρξε στοιχειώδης μέριμνα για τον κόσμο που είχε την ατυχία να βρεθεί στο μέρος και να εγκλωβιστεί. Τα περί έλλειψης χρόνου είναι και αυτά για τον κλύδωνα και προφάσεις εν αμαρτίαις!

Δεν ήταν τραγωδία συνέπεια φυσικής καταστροφής, ήταν ομαδική δολοφονία!

Δυστυχώς έχουμε μπλέξει! Έχουμε μπλέξει με αλητήριους και κανάγιες! Ακόμα και η αμέλεια σε τέτοιες περιπτώσεις δεν συγχωρείται. Πολύ περισσότερο, όταν οι τύποι δεν βρήκαν το κουράγιο να ψελλίσουν έστω ένα μικρό «συγνώμη» και ότι τα πράγματα πήγαν στραβά και με δική τους ευθύνη!

Έχουμε μπλέξει με αμόρφωτους τυχοδιώκτες και κανάγιες που για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η καρέκλα τους και πως θα συντηρείται το εξάμβλωμα που δημιούργησαν (πρώην και νυν, δεξιοί, κεντρώοι κι αριστεροί) από τα κοινοτικά κονδύλια και από την εύνοια των ξένων προστατών τους, πουλώντας κομμάτι το κομμάτι την πατρίδα, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές, που χάθηκαν, χάνονται και θα χαθούν!.

*Ο Όθωνας Κουμαρέλλας είναι Αρχιτέκτονας – χωροτάκτης και συγγραφέας

 

Αφήστε ένα σχόλιο