Θάψανε ζωντανή την Ελλάδα στο EUROGROUP

Θάψανε ζωντανή την Ελλάδα στο EUROGROUP


του Ιωάννη Νασιούλα 

Με την απόφαση του EUROGROUP στις 21 Ιουνίου 2018, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θάβουν την Ελλάδα ζωντανή, παγιώνουν την βεβαιότητα κήρυξης πτώχευσης της Ελλάδος στο άμεσο χρονικό μέλλον και επιτείνουν το αναπόδραστο της εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ευρωπαίοι εισπράττουν περισσότερα χρωστούμενα άμεσα

Δεν μας ανακοίνωσαν την περικοπή του ονομαστικού ποσού του χρέους της Ελλάδος προς τους επίσημους πιστωτές της, δηλαδή τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και κυρίως την Γερμανία. Δεν μας ανακοίνωσαν περικοπή του ονομαστικού ποσού του χρέους της Ελλάδος προς τους ιδιώτες πιστωτές της, δηλαδή διεθνείς και ευρωπαϊκές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ή ασφαλιστικά ταμεία.

Μας ανακοίνωσαν την  παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή τόκων των δανείων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF, μετατοπίζοντας τις υποχρεώσεις καταβολών των τόκων που αναλογούν στο ονομαστικό κεφάλαιο περίπου 100 δισεκατομμυρίων, 10 χρόνια μετα. Ανακοίνωσαν επίσης επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξεως των ομολόγων κατά 10 χρόνια.

Αυτό σημαίνει πως ένα γιγάντιο ποσό χρέους έρχεται και καταλογίζεται στους ετήσιους προϋπολογισμούς των ετών μετά την επιμήκυνση, καθιστώντας τους μη εκτελέσιμους και την χώρα οδηγούμενη σε βέβαιη και προκαταβολική χρεοκοπία, μήνες πριν το έτος αποληρωμής των σημερινών μετατοπιζόμενων καταβολών.

Ταυτόχρονα, η αναβολή πληρωμών τόκων σε συνδυασμό με τα ίδια υψηλά ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα εξασφαλίζουν πως η Ελλάδα θα πληρώσει άμεσα στους πιστωτές της περισσότερα χρήματα τα ερχόμενα χρόνια: θα πληρώσει ντούκου και μπροστά ΚΑΙ τα λεφτά που θα απομυζήσει από τα πρωτογενή πλεονάσματα ΚΑΙ τις καταβολές τόκων που μετατοπίζονται για πληρωμή μετά την δεκαετία.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να απομυζά ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% επί του ΑΕΠ έως το 2022. Αυτά τα γιγάντια ποσά ετησίως θα πηγαίνουν κατευθείαν για πληρωμές του δημοσίου χρέους προς τους ξένους. Η πηγή τους είναι ανελαστική: ληστρική φορολόγηση των μικρών επαγγελματιών και μηδενικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφήνοντας πίσω μια κοινωνία και μια χώρα ερείπιο.

Επιπλέον έκτακτα εισπαρκτικά μέτρα

Η Ελλάδα υποχρεώνεται να λάβει επιπλέον, έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, «εφεξής ώστε να διασφαλίζει πως οι δημοσιονομικές της υποχρεώσεις ευθυγραμμίζονται με το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «εννοεί πως αυτό δεικνύει προς πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο, για την περίοδο από το 2023 ως το 2060». Αυτή είναι μια εκτίμηση. Κάθε παρέκκλιση, υποχρεώνει την Ελλάδα να λάβει άμεσα εισπρακτικά μέτρα.

Άμεσα επιπλέον εισπρακτικά μέτρα υποχρεώνεται να λάβει η Ελλάδα ακόμα και αν έχει ήδη απομυζήσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 2,2% του ΑΕΠ: αυτό το ποσόν είναι εκτιμώμενος αναγκαίος μέσος όρος.

Για να εξασφαλιστεί πως το ετήσιο έλλειμμα θα βρίσκεται υπό του 3%, όπως ορίζουν οι κανόνες δημοσιονομικής ευστάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ύψος των άμεσων επιπλέον εισπρακτικών μέτρων θα καθορίζεται χωρίς περιορισμό, ανάλογα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του εκάστοτε ερχομένου οικονομικού έτους, μετά το 2022.

Καρτέλ με τους διεθνείς κερδοσκόπους 

«Το Eurogroup ανακαλεί την συμφωνία του Μαΐου 2016 για έναν μηχανισμό κατεπείγοντος για το χρέος ο οποίος θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση ενός αναπάντεχα περισσότερο δυσχερούς σεναρίου. Αν ενεργοποιηθεί από το Eurogroup, θα μπορούσε να διαλαμβάνει μέτρα όπως επιπλέον αναμόρφωση και κάλυψη και αναβολή πληρωμής τόκων προς τον EFSF, στο βαθμό που αυτό θα είναι αναγκαίο για να αντικρυστούν τα όρια που έχουν τεθεί για την εξυπηρέτηση των καθαρών χρηματοδοτικών αναγκών».

Οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες «οφείλουν να παραμένουν υπό το 15% μεσοπρόθεσμα και υπό το 20% του ΑΕΠ κατόπιν, ενόσω διασφαλίζεται πως το χρέος παραμένει σε διατηρήσιμη τροχιά μείωση». Αν το χρέος δεν κρίνεται διατηρήσιμα μειώσιμο, δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις χρηματοδότησης για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό οφείλει να εξασφαλιστεί από επιπλέον έκτακτα εισπρακτικά μέτρα. Τότε και μόνον τότε ενδέχεται να εξετάσει το Eurogroup αν επιθυμεί να θέσει σε εφαρμογή τον έκτακτο μηχανισμό άντλησης επιπλέον ποσών που θα επιβαρύνουν ισόποσα το χρέος της Ελλάδας και θα πρέπει να αποπληρωθούν με τόκο.

Η ανακοίνωση του ενδεχομένου να τεθεί σε λειτουργία μηχανισμός για να καλύψει ενδεχόμενη χρηματοδοτική αστοχία, ενεργοποιεί τους διεθνείς κερδοσκόπους που θα σπεύσουν να οργανωθούν σε καρτέλ υποτίμησης των όποιων ομολόγων τολμήσει να εκδώσει η Ελλάδα. Πρακτικώς, οι Ευρωπαίοι καλούν τις επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις να ΜΗΝ λάβουν σκληρά έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, αλλά να δανειστούν από τις αγορές ακριβά για να θησαυρίσουν οι κερδοσκόποι. Έτσι, θα αποφύγουν την ενεργοποίηση του έκτακτου «μαξιλαριού» που θα τους έδενε τα σπάταλα χέρια και θα απαιτούσε να λάβουν ισόποσα μέτρα εις βάρος του κόσμου άμεσα εκείνη την οικονομική χρονιά.

Είναι μια ευθεία πρόσκληση να «τα φάνε όλοι μαζί με τους διεθνείς κερδοσκόπους και να χρεώσουν τον λογαριασμό στους δύστυχους Έλληνες του μέλλοντος».

Ολοταχώς προς την πτώχευση και την έξοδο

Η απόφαση του Eurogroup οδηγεί την Ελλάδα στην πτώχευση και την έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να μας δώσουν ένα μικρό μέρος από τα δεκάδες δισεκατομμύρια του Τρίτου Μνημονίου, μας πήραν όλη την κρατική περιουσία με υπογραφή κ. Αλέξη Τσίπρα και πρόσφατα έβαλαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν πως αν δεν φτάνει αυτό, η Ελλάδα εγγυάται το ισόποσό του σε ευρώ.

Δεν μας έδωσαν κοντά 30 δισεκατομμύρια που προέβλεπε το Τρίτο Μνημόνιο, επειδή είναι βέβαιοι πως θα τα χάσουν, δεν θα πληρωθούν ποτέ και μ’ αυτά θα κάνει καριέρα ο κ. Τσίπρας και ο επόμενος. Δεν μας τα έδωσαν, ενώ τα έχουν υποσχεθεί επισήμως με το Τρίτο Μνημόνιο, επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήδη θεωρεί το χρέος μή βιώσιμο, την πορεία αποπληρωμών μή διατηρήσιμη και την συμμετοχή του στον αυστηρό έλεγχο της Ελλάδος μή διαπραγματεύσιμη: θα είναι εδώ να μας κάνουν κουμάντο αιωνίως, και έλεγχο κάθε τρεις μήνες, όπως χρόνια τώρα, με υπογραφή κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στις 21 Ιουνίου 2018, στο Λουμεμβούργο.

Το παιχνίδι της υποτίμησης της κρατικής περιουσίας τώρα χοντραίνει. Έμεινε να λογιστικοποιήσουν πόσο λίγο αξίζουν τα πετρέλαια του Αιγαίου. Να τα βάλουν μέσα στον λογαριασμό και να τα πάρουν και αυτά το καλοκαίρι του 2022.

Κατόπιν, θα μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην δραχμή, για να ολοκληρωθεί το παιχνίδι της υποτίμησης των ασημικών της, ανταλλάσσοντας την εκχώρηση των πετρελαίων με κούρεμα του ονομαστικού ποσού του ήδη γιγάντιου χρέους της, που τότε θα στέκει μπροστά της συσσωρευμένο, επειδή σήμερα το μετατόπισε για εκεί ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο βάθος, ο «Ευρωπαϊκός Βαλκανικός Χώρος»

Αν η Ελλάδα θέλει να ζήσει ακόμα λίγες ημέρες, θα τις προταθεί να ενταχθεί στον «Ευρωπαϊκό Βαλκανικό Χώρο».

Η μετατροπή της βόρειας ελλαδικής επικράτειας σε «χώρο» είναι το ενδιάμεσο βήμα για την εκχώρηση αυτής και των πληθυσμών της σε μια νέα οικονομική και πολιτική ένωση, με δίκαιο συμβατό με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τον «Ευρωπαϊκό Βαλκανικό Χώρο», για τον οποίο μας μίλησε ο κύριος Τσίπρας στις Πρέσπες, κατά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας του για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας για το κράτος, την εθνικότητα και την γλώσσα των Σκοπιανών.

Λεπτομερέστερος ακολούθησε ο κύριος Τζώρτζ Σόρος, σε ένα συγχαρητήριο άρθρο του προς τον Αλέξη Τσίπρα, που δημοσίευσαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Και η «Βαλκανική Οικονομική Ένωση»

Σε συνέχεια της «Νέας Εποχής» και του «Ευρωπαϊκού Βαλκανικού Χώρου» με κορμό την «Βόρεια Μακεδονία», όπως ανέλυσε ο κ. Τσίπρας, έρχεται τώρα και ο υποστηρικτής του κ. Σόρος να μας προτείνει: «Μια θαρραλέα περιφερειακή πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας Βαλκανικής Οικονομικής Ένωσης με πρότυπο τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεν χρειάζεται να κολλάμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα που κάποιοι μεγάλοι και ισχυροί υποστηρίζουν τους ηγέτες μας για το επόμενο βήμα: κάτι σαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίπλα σ’ αυτήν. «Ακόμα και μια άτυπη ένωση θα δημιουργούσε χειροπιαστά οφέλη στους εκτιμώμενα 18 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής, καθώς και για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα διευκόλυνε την ενσωμάτωση των κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η ένωση δεν είναι επιβολή. Είναι επιλογή». Γράφει παρακάτω ο κ. Σόρος. «Τώρα (οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων» πρέπει να συνεχίσουν και να δημιουργήσουν μια ενιαία αγορά»

Κάνει μεγάλη εντύπωση η διατύπωσή του σχετικά με την «επιλογή (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να μην δεχθεί κάθε κράτος ξεχωριστά, αλλά να τα δεχθεί ως μονάδα που θα μπορούσε να είναι περισσότερο ευθυγραμισμένη με τους Ευρωπαϊκούς νόμους και τα πρότυπα σε σχέση με μερικά υφιστάμενα μέλη της. Αυτή η ένωση θα βοηθούσε να αποφευχθούν περιφερειακές εχθρότητες».

«Η επίλυση της διαφοράς της Μακεδονίας με την Ελλάδα παρουσιάζεται ως μια ιστορική ευκαιρία», μας λέει ο κ. Σόρος. «Μαζί η Ευρώπη (περιλαμβανομένης της Βρετανίας) και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανάγκη να καταστούν ενθουσιώδεις υποστηρικτές αυτής της οικονομικής ένωσης στα Βαλκάνια. Αυτή η ένωση δεν θα ήταν η ανασύσταση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Θα ήταν μια χαλαρή ένωση κρατών ενωμένων από το διεθνές εμπόριο και την μετακίνηση των ανθρώπων και αγαθών, σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αρχική της περίοδο».

«Είπα και ελάλησα»

Ο κύριος Σόρος καταλήγει σε όποιον ακούει: «Οι συνέπειες ενδεχόμενης απραξίας θα είναι βαριές»…

από το «https://aristeia.online/»

 

Αφήστε ένα σχόλιο